De tragiek van mijnoverheid.nl

Column op Sociale Vraagstukken

Dit is een tragisch verhaal in drie bedrijven. Het gaat over het herwonnen zelfvertrouwen van de overheid, en waarom dat misschien toch niet goed afloopt.

Het doek opent, eerste akte. De koning zegt dat al die goed opgeleide burgers in het land best voor zichzelf kunnen zorgen. Een goede overheid is een kleine overheid. Zoveel mogelijk taken kunnen worden overgedragen aan de markt of aan andere instanties, die dat veel beter kunnen dan zo’n trage, dure staat. En trouwens: in een tijd van globalisering is een nationale overheid toch onmachtig.

De dienstverlening die nog rest, kan worden gedigitaliseerd. Want een goede overheid is ook een digitale overheid, afstandelijk, zonder al te veel bemoeizucht. Voor overheidszaken kunnen burgers vanaf nu gewoon inloggen op mijnoverheid.nl. Het aanvragen van een belastingteruggave, een Wmo-vergoeding of een WW-uitkering – dat kan allemaal thuis vanachter je pc. Het gezicht van onze overheid werd een computerscherm, de stem een blikken robotklank. De overheid werd klein gemaakt.

Lees de gehele column op socialevraagstukken.nl